Evangelos Kalantzis June 20, 2025 0 kommentarer

Helse og EVOO

EVOO = Ekstra Virgin Olivenolje. 

Det finnes ufattelig mye informasjon om Olivenolje. Noen kilder er bedre enn andre. Store studier og fremtredende forskere innenfor legevitenskapen, ernærings- og treningsfysiologi viser entydig at høykvalitets EVOO er helsefremmende. Høyt inntak av EVOO med høyt polyfenolinnhold viser økt livslengde, vitalitet og livskvalitet (aka. longevity). 

For at en EVOO skal ha et høyt nok polyfenolinnhold må den være så lite behandlet som mulig. Den må også være så fersk som mulig. I tillegg må den må ha stabile forhold fra produksjon til flasken på vårt bord.

OLIVEN er et svar på mangelen av en EVOO med alle disse kvalitetende i det Norske markedet. Den er ekstra virgin, kaldpresset, av 100% koroneiki-oliven fra en enkelt lund. Fra siste års høsting. Den er ublandet og tappet på flaske direkte etter pressing. Ingen unødvendig transport, iblanding med oljer av eldre årganger eller lavere kvaliteter. Av disse årsaker kan vi måle et vesentlig innhold av polyfenoler som er bevart fra frukten til flasken! Ikke ødelagt av varme, lagring, blanding og oksidering. Vi kan også stolt vise til Oliven-lundene våre på nettsiden og på flaskene. Verdikjeden kan ikke bli enklere eller mer transparent. Akkurat slik vi ønsker og savnet. 

For oss holdt det ikke med EVOO merket "produkt av Italia", "produkt av Spania" eller "produkt av Hellas" for den saks skyld... Dette er alle blandingsoljer. De vil aldri kunne måle et betydelige antioksidantnivå, fordi antioksidantene blir ødelagt (oksidert) i lagrings- og blandingsprosessene som hører med slike "produkter av et land". Se gjerne etter disse "produktene av et land" neste gang du er på butikken, eller på nettet for den saks skyld, og du vil bli overrasket over at det bare er det som er å oppdrive. Du vil også oppdage at mange av olivenoljene på markedet I tillegg er tappet på flaske i et annet land enn produksjonslandet!

Hvorfor er ikke mange klar over denne vesentlige kvalitetsindikatoren? I den globale, kommersielle olivenolje-industrien selges "olivenolje-rester" på anbud i et ekstremt prisstyrt marked. Derfor har nok fokuset blitt styrt mot "ekstra virgin" "kaldpress" (les mer om de ulike kvalitets-forklaringene her "Oliven forklarer"). Dette er viktige kvalitetsindikatorer, men det mister hele sin verdi så lenge oljene er BLANDINGSOLJER. Disse oljene har da mistet sine kraftfulle antioksidanter, i tillegg er smak og aroma er forringet. De blir blasse, smakløse og mange får også en lett besk ettersmak. Aroma og den rå friskheten er borte. For å si det på en annen måte så vil en olivenolje være sunnere, av høyere kvalitet og smake bedre dersom den f.eks er "bare" er Virgin og kaldpresset, eller ekstra virgin og ikke kaldpresset, så lenge den IKKE er BLANDET og dermed kan vise til opphav fra en enkelt Olivenlund.

Vi i Oliven liker å sammenlikne olivenolje med vin. Viner av høyere kvalitet viser alle stolt frem opphav, region og vingård, gjerne med navn på familien som har laget vinen. Slik burde det også vært med Olivenolje! Oliven setter et eksempel til etterfølge, der vi tilbyr forbrukeren akkurat den Olivenoljen Evangelos manglet her i Norge, nemlig en god, gresk, ublandet olivenolje. Lokalprodusert og direkte transportert fra Olivenlunden på Kreta.  

Prisen ligger så lavt som mulig for denne kvaliteten. Dette er med et ønske om at flest mulig skal få demokratisk tilgang til en Olivenolje som er mer enn bare "mat" - med sitt høye innhold av naturlige antioksidanter (polyfenoler) - gir det mening til den greske legen Hippokrates sitt uttrykk om å la "maten være din medisin". 

-------------------------------

Nedenfor har vi samlet et lite utrag av noen store og tungtveiende studier som viser kraften av høykvalitets EVOO:

En spansk studie som fulgte over 90.000 mennesker i 28 år, avdekket at de som inntok mer enn 7 gram ekstra virgin olivenolje (EVOO) daglig, hadde 28% lavere risiko for demensrelaterte dødsfall sammenlignet med kontrollgruppen. Dette funnet er svært betydningsfullt for dem som ønsker å omfavne middelhavskosten.

I en eldre studie fra samme universitet fant forskerne at EVOO-inntak hos eldre (60-80 år) førte til en imponerende 68% reduksjon i tilfeller av brystkreft sammenlignet med kontrollgruppen. Dette tyder på at EVOO ikke bare er gunstig for hjernen, men også støtter hjertehelsen og reduserer risikoen for betennelse og kreft.

Oppsummert viser forskning at høykvalitets EVOO bidra til å redusere demensrisiko og betennelsestilstander (inflammasjon), fremme vekttap, senke høyt blodtrykk, gi bedre blodsukkerkontroll og kolesterolprofil, samt redusere kreftrisiko.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2818362

 https://www.health.harvard.edu/womens-health/research-were-watching-high-olive-oil-consumption-linked-to-lower-breast-cancer-risk

https://www.breastcancer.org/research-news/study-on-olive-oil-raises-questions

https://www.abcnyheter.no/nyheter/nye-funn-olivenolje-kan-redusere-risikoen-for-demensrelaterte-dodsfall/736468

 

Innlegg skrevet av Evangelos Kalanzis (grunnlegger av Oliven, gresk olivenoljeentusiast) og dr. Iril Floen (lege utdannet ved universitetet i Bergen og studert Ernæring og Sunnhet ved høyskolen i København). 

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

Related post

Visste du at?
  • October 25, 2025
  • 0 comments
  • Evangelos Kalantzis
Visste du at?

Oliven er en frukt, full av smak og antioksidanter.🫒 Antioksidantene...

Les Mer
Kultur og tradisjon
  • June 20, 2025
  • 0 comments
  • Evangelos Kalantzis
Kultur og tradisjon

Olivenoljeens Fortryllende Arv: Kreta's 5500-årige Kulturperle

Les Mer
Helse og EVOO
  • June 20, 2025
  • 0 comments
  • Evangelos Kalantzis
Helse og EVOO

Oppdag Helsefordelene med EVOO: Bruk naturens farmasiet gjennom middelhavskosthold!

Les Mer